Het Fietsbrevet® voor gemeenten

De rol van de gemeente is om de scholen een duwtje in de rug te geven, maar ook om logistieke en administratieve ondersteuning te verlenen tijdens het hele project door de lokale krachten te bundelen.

Het Brevet gaat niet alleen om met een nieuw vervoermiddel te leren rijden, maar ook en vooral om de fundamenten te leggen voor een nieuwe duurzame manier van leven.

Thomas Verbeeren

Jouw rol

De Gewesten financieren opleidingen om een lokale pool van vrijwilligers te creëren die scholen kunnen helpen met het project. Nadat deze vrijwilligers zijn opgeleid, kunnen ze worden ingezet om de school te helpen bij de opleiding in het verkeer en om leerlingen te examineren als ze hun Brevet halen, enz.

De gemeente kan ook haar steun voor het project kracht bijzetten en de deelnemers belonen door een leuke Brevet-uitreiking te organiseren. Dit kan een feestelijk event zijn, zoals een fietsparade met alle klassen van de gemeente, een film, een show…

Hoe kunnen we een vervolg geven aan het brevet? Hier zijn alvast enkele ideeën :

  • Organiseer fietsrijen (ophalen van school, uitstapjes naar het zwembad, enz.).
  • Bouw een netwerk van aanbevolen fietsroutes naar school (project “Construire son REVe”).
  • Werk een SVP (schoolvervoerplan) uit.
  • Voorzie infrastructuur voor fietsers in de gemeente en op school. Zorg ervoor dat het comfortabel is voor jong en oud.
  • Koop schoolfietsen voor terugkerende uitstapjes (zwembad, sporthal, Brevet-opleidingen enz.) of stel fietsen ter beschikking aan de gemeente.
  • Werk samen met scholen om het gewicht van schooltassen te verminderen.