Het Fietsbrevet® voor de ouders
Je kind gaat met zijn.haar klas deelnemen aan het Fietsbrevet® en je wil graag wat meer weten? Praat dan gerust even met de leerkracht, zodat hij.zij je meer kan vertellen over het project en de rol die jij daarin kan spelen !
Een geweldig project waarbij kinderen zelfstandiger worden. Hun eerste belangrijke uitdaging. Eens op de fiets ruil je voor niets!
Cédric, Gembloers
Jouw rol
Hoe bereid je je kind voor op dit project?
- Vertrouw hen. Je kind heeft je vertrouwen en je actieve steun nodig om dit project tot een goed einde te brengen, want er is vaak veel concentratie, uithoudingsvermogen, begrip en assimilatie nodig, en ze moet zichzelf overtreffen.
- Controleer en onderhoud nauwgezet de fiets van je kind (of laat die onderhouden). Let hierbij de volgende punten: voldoende grote fiets, goed afgestelde en efficiënte remmen, voldoende opgepompte banden die niet te versleten zijn, goed ingevette ketting, nauwkeurig afgestelde en soepele derailleur…).
- Ga samen fietsen. Help hem.haar: Oefen om achterom te kijken de positie op de weg te kiezen, een arm uit te strekken, een arm uit te strekken terwijl je achterom kijkt en de positie op de weg kiest.
- Zorg dat hij.zij goede fietsuitrusting heeft (regen of kou). En als hij regelmatiger gaat fietsen, kan het de moeite waard zijn om een complete uitrusting te voorzien om zich te beschermen tegen de weersomstandigheden (een overbroek, jas, enz – hoewel het minder regent dan we denken in België, nl. 7% van de tijd op de fiets als je dagelijks fietst), en zijn schooltas te dragen (bagagedrager, fietstassen, enz.).
- Luister naar wat hij.zij je vertelt over wat er zoal in het project gebeurt.
Het Brevet: professionele begeleiding
- Als de kinderen in het verkeer fietsen, dan gaan minimaal twee begeleiders mee: meestal een leerkracht (titularis en/of sportleerkracht) en een Pro Velo-instructeur. Maar zij kunnen ook hulp krijgen van een lokale fietspool die door Pro Velo is opgeleid, ouders of andere vrijwilligers die door de school, de gemeente of Pro Velo worden gemobiliseerd.
- De veiligheid van kinderen tijdens uitstapjes: dit heeft prioriteit en vormt de kern van het project en zijn doelstellingen. De methodologie die Pro Velo al meer dan 15 jaar ontwikkelt en voortdurend aanpast, garandeert maximale veiligheid voor alle deelnemers, omdat de leerlingen zeer geleidelijk en onder begeleiding oog kennis leren maken met het verkeer als fietsers, en goed zichtbare fluohesjes dragen. Het Brevet-parcours wordt eerst als groep verkend en geanalyseerd, daarna doorlopen de kinderen één voor één de lastige stukken, onder het toeziend oog van een volwassene die hen zo nodig direct corrigeert. Tot op heden zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd, hoewel er al tienduizenden kinderen hun Brevet al hebben gehaald.
Wat zijn de voordelen van een Brevet?
- Met het Brevet is je kind nog niet klaar om overal naartoe te fietsen. Hoewel elk kind anders is en sommigen meer op hun gemak zijn dan anderen, certificeert het Fietsbrevet® alleen dat het kind de vaardigheden heeft verworven om een route af te leggen die hij.zij al kent. Alle moeilijkheden en valkuilen van het traject zijn al uitgelegd en hij.zij heeft de route kunnen oefenen, onder begeleiding van een volwassene.
- Zonder Brevet kan je kind natuurlijk wel fietsen! Het Fietsbrevet® is geen “rijbewijs”. Het is een eenmalige beoordeling van de capaciteiten van je kind, als een momentopname van zijn of haar ontwikkeling op een gegeven ogenblik. Het doel is de zwakke punten van je kind op te sporen en hem.haar te helpen deze te overwinnen.
Als je kind zijn Brevet wil herkansen, kan dat in het zesde leerjaar na overleg tussen de school en Pro Velo.
Hoe kan je je kind motiveren om te blijven fietsen?
Het Brevet is een startpunt. Het is belangrijk dat je je kind regelmatig vergezelt op verschillende uitstapjes om zijn/haar vaardigheden te perfectioneren, vertrouwen te winnen en meer ervaring op te doen. Hoe kan je dit doen?
- Begeleid je kind op zijn.haar gebruikelijke trajecten (school, vrienden, sportclub …), identificeer en analyseer samen de lastige punten, laat hem.haar dan zien dat hij.zij deze situaties aankan, voor je hem.haar zelfstandig op pad stuurt.
- Als ze eenmaal zelfstandig zijn, zullen ze ongetwijfeld nieuwe uitdagingen tegenkomen, zoals files! En dit kan ook helpen om hun prestaties op school te verbeteren, want lichaamsbeweging ’s morgens zorgt voor meer aandacht en concentratie.
- Luister naar wat hij.zij geleerd heeft, misschien leer je er zelf ook nog iets van.
- Maak zijn schooltas lichter in overleg met de leerkracht om het hem.haar iets gemakkelijker te maken. Probeer ervoor te zorgen dat hij.zij tijdens het fietsen de schooltas niet op zijn.haar rug hoeft te dragen (bagagedrager, fietstassen).
- Stel aan andere ouders voor om in samenwerking met de school en de gemeente een fietsophaaldienst (fietsrijen) op te zetten.
- Zorg dat hij goed is uitgerust tegen regen (waterdichte jas, broek en schoenen, helm met vizier of pet, enz.) en kou (handschoenen, muts, pet met oorflappen of hoofdband, warm ondergoed, warme jas, enz.) Zo kan hij het hele jaar door op de fiets springen zonder zich al te veel zorgen te maken over het weer, dat niet zo slecht is als we vaak denken.
- Vertrouw hem.haar, dan ga je met gerust licht hart naar je werk.